Netanjahu: Jaka vlada

00:30 07. 04. 2021. FoNet

JERUSALIM - Predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio je mandat za sastav vlade dosadašnjem premijeru Benjaminu Netanjahuu, izjavivši da nijedan stranački lider nema dovoljnu potršku da oformi većinu u Knesetu.

"Znam stav mnogih, da predsednik ne bi trebalo da daje mandat kandidatu suočenom s krivičnom prijavom, ali zakon kaže da može", rekao je Rivlin, ocenivši da Netanjahu ima "malo veće šanse nego drugi" da formira vladu. 

Naglasio je da izraelski narod zaslužuje vođstvo koje "ideološke suparnike ne vidi kao neprijatelja, nego kao potencijalne partnere". 

Po rečima Rivlina, narodu je potrebno rukovodstvo koje ume da se "odmakne od separatizma i otuđenja, što može biti prikladno za predizbornu kampanju, ali je destruktivno kada je u pitanju izgradnja zemlje i vođenje naroda".

Na četvrtim parlamentarnim izborima održanim za dve godine, od 23. marta, Netanjahuova stranka osvojila je 30 poslaničkih mesta, međutim, sa koalicionim partnerima ima 52 poslanika, a za formiranje vlade potreban je 61 glas. 

Netanjahu je poručio da će učiniti sve da zemlju izvede iz "spirale izbora" i da će nova vlada biti "jaka, a ne paralisana". (kraj) dep

Share: