Nove mere kontrole oružja

20:52 08. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden i sekretar za pravosuđe Merik Garland predstavili su danas ograničene mere za rešavanje problema oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama, a Bela kuća je ocenila da je reč o prvom koraku na suzbijanju masovnih pucnjava, nasilja u lokalnim zajednicama i samoubistava, javlja Rojters.

"To što veliki broj ljudi umire svakog dana u Americi od oružanog nasilja je mrlja na karakteru naše nacije", rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući, u prisustvu članova porodica žrtava oružanog nasilja.

"Danas preduzimamo korake ne samo da se borimo protiv krize zbog oružja već i krize u javnom zdravlju", rekao je američki šef države i tokom govora pomenuo još jednu masovnu pucnjavu, u Južnoj Karolini, u kojoj je ubijeno pet osoba, a napadač je potom izvršio samoubistvo.

"Ovo je epidemija i mora da se zaustavi", poručio je Bajden, koji je pod pritiskom da preduzme akciju posle nedavnih masovnih pucnjava u Koloradu i Džordžiji.

Među najavljenim merama je propis Sekretarijata za pravosuđe čiji cilj je da se zaustavi trgovina oružjem koje nema serijske brojeve i kojem policija zbog toga može teško da uđe u trag, ako se koristi tokom nekog krivičnog dela, objavio je Glas Amerike. (VOA)

Sekretarijat takođe planira da objavi obrazac za zakone koji članovima porodica i organima za sprovođenje zakona omogućavaju da od suda zatraže da privremeno ograniči pristup oružju za osobe za koje se smatra da su opasne po sebe ili druge. Obrazac bi trebalo da pojedinačnim državama bude polazna tačka da usvoje svoje verzije zakona.

Nove mere takođe obuhvataju godišnji izveštaj o trgovini vatrenim oružjem i niz akcija protiv nasilja u lokalnim zajednicama. (kraj) vip/dpv

Share: