Ograničenja za AstraZeneku

23:43 08. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Španija, Holandija i Portugalija objavile su danas da će ograničiti primenu vakcina AstraZeneke na starije od 60 godina, nakon što su regulatorna tela uočila povezanost te vakcine sa retkim slučajevima zgrušavanja krvi kod mlađih osoba, javlja agencija Hina, pozivajući se na zdravstsvene vlasti tih zemalja.

Madrid je saopštio da nastavlja s korišćenjem vakcina AstraZeneke za osobe od 60 do 65 godina, a potom sledi i vakcinacija druge prioritetne grupe od 66 do 69 godina, dok će mlađi od 60 godina koji su primili prvu dozu biti vakcinisani i drugom.

Pre nego je AstraZenekina vakcina dovedena u pitanje zbog slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka, u Španiji su prvu dozu već primili ljudi u ključnim delatnostima stari između 18 do preko 65 godina, pa će ministarstvo zdravstva u Madridu tek će odlučiti da li će njima dati i drugu dozu.

I vlada Holandije će ograničiti vakcinaciju AstraZenekom na starije od 60 godina, potvrdio je ministar zdravstva Hugo de Jonge, navodeći da će za starije od 60, rođeni 1960. godine ili ranije sigurno biti nastavljena vakcinacija AstraZenecom, mada će mlađi od 60 "primiti drugu dozu". (kraj) vip/dpv

Share: