Počasni plotuni za princa Filipa

16:38 10. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

LONDON - Širom Velike Britanije ispaljeni su počasni plotuni povodom smrti princa Filipa, a ispred kraljevskih rezidencija ljudi polažu bukete cveća kako bi odali poštovanje 99-ogodišnjem suprugu kraljice Elizabete II i vojvodi od Edinburga, koji je preminuo u petak.

Oružane snage ispalile su u podne počasne artiljerijske salve u većem broju gradova - od Londona i Edinburga, Kardifa, Belfasta i na Gibraltaru, koji je deo britanske teritorije. Brodovi kraljevske mornarice na moru takođe su ispalili plotune u čast vojvode koji je tokom Drugog svetskog rata služio kao pomorski oficir.

Zvono na Vestminsterskoj opatiji simbolično j e zazvonilo 99 puta, a zastave na Bakingemskoj palati i Vladinim zgradama spuštene su na pola koplja.

Princ Filip, kako je ranije najavljeno, neće imati državnu sahranu - u skladu s njegovim željama, i kovčeg neće biti izložen radi odavanja počasti, a detalje poslednjeg ispraćaja Bakingemska palata objaviće naknadno.

Prema tvrdnjama britanskih medija biće to, najverovatnije, manja privatna ceremonija, a princ Filip će počivati u dvorcu Vindzor. (kraj) vip/nm

Share: