Princ Filip sahranjen

17:33 17. 04. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

LONDON - Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete, koji je preminuo u 99. godini, sahranjen danas u dvorcu Vindzor, posle ceremonije koja je održana u kapeli Svetog Đorđa, u krugu dvorca, u prisustvu kraljice Elizabete i tridesetak članova porodice.

Kraljica Elizabeta, noseći crninu i masku na licu, sedela je sama tokom ceremonije održane u kapeli Svetog Đorđa u vindzorskom dvorcu u kojoj su bili i četvoro dece vojvode od Edinburga, princ od Velsa Čarls, Ana, princeza Rojal, Endru, vojvoda od Jorka i Edvard, grof od Veseksa, kao i unuci Vilijam, vojvoda od Kembridža i Hari, vojvoda od Saseksa, na propisanim merama fizičke distance - usled pandemije Kovida 19.

"Okupili smo se u kapeli Svetog Đorđa da predamo u božje ruke dušu njegovog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburga", bile su reči velečasnog Dejvida Konera koji je vodio službu. "Inspirisani smo njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, službi naciji i Komonveltu, hrabrošću, čvrstinom i verom", rekao je Koner.

Prethodno su vozilo sa kovčegom princa Filipa do kapele dopratili najuži članovi kraljevske porodice. Predvodili su je princ Čarls i princeza Ana, Endru i Edvard, a iza kovčega sa telom princa Filipa – nalazili su se prinčevi Vilijem i Hari.Kraljica Elizabeta, koja je odala poslednju poštu svom suprugu sa kojim je bila u braku više od 70 godina, povorku je pratila u vozilu.

U čitavoj zemlji bio je proglašen minut ćutanja u pomen preminulom princu Filipu. (kraj) lj/dpv

Share: