Pošta stradalima u genocidu

22:54 24. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

JERVAN - Hiljade Jermena danas je odalo poštu svojim sunarodnicima, žrtvama Osmanskog carstva u Prvom svetskom ratu, obeležavajući 106. godišnjicu genocida koji Turska kategorički negira.

Povorka se iz centra jermenske prestonice sa svećama i cvećem uputila ka spomen kompleksu posvećenom stradalima u pokolju koji Jermenija, tridesetak zemalja i brojni istoričari smatraju genocidom, ali zvanična Ankara odbija da ga prizna.

Odavanju pošte, što je u Jermeniji 24. aprila svake godine ceremonija u kojoj učestvuju građani, vojni vrh i državni vrh, pridružio se i premijer Nikol Pašinjan, a Poglavar Jermenske crkve Karekin II služio je pomen žrtvama pored spomeničkog kompleksa."Ekspanzionistička spoljna politika Turske i njene teritorijalne težnje prema Jermeniji dokaz su obnove njihove genocidne ideologije", ocenio je Pašinjan današnjem saopštenju.Francuski predsednik Emanuel Makron u petak je, uoči obeležavanja godišnjice pokolja nad Jermenima, jermenskom šefu države Armenu Sarkisjanu, poručio da su njegove "misli uz Jermeniju, ranjenu istorijom". (kraj) vip/dpv

 

Share: