Blaže restrikcije?

13:38 03. 05. 2021. FoNet | Vera Barišić, Velimir Ilić

BRISEL - Evropska komisija (EK) predložila je državama članicama Evropske unije (EU) da ublaže ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Srbija bi, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, ubrzo mogla da uđe u grupu bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da putuju u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na ocene zvaničnika EK.

Takođe se pozivaju zemlje članice EU da prilikom ublažavanja mera uzmu u obzir kampanju vakcinacije i razvoj epidemiološke situacije širom sveta.

Evropska agencija za lekove do sada je odobrila vakcine kompanija "Fajzer", "Moderna", "Džonson i Džonson" i "AstraZeneka". Prema predlogu EK, sve osobe koje dolaze iz takozvanih trećih zemlja, a koje su vakcinisane jednom od tih vakcina, mogu da putuju u EU.

Što se tiče vakcine Sputnjik V, i dalje je u procesu analiziranja EME i, kako je rečeno u sedištu EK, dok se zvanično ne odobri korišćenje te vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom V ne spadaju u građane koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama.

"Kada se epidemiološka situacija u državi koja nije članica EU brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka zabrinjavajuća varijanta ili država, država članica može hitno i privremeno obustaviti sva dolazna putovanja državljana izvan EU koji imaju prebivalište u takvoj zemlji", piše u predlogu EK.

Predlog Evropske komisije trebalo bi da usvoje države članice EU koje ove nedelje počinju raspravu. Eksperti EK očekuju odluku Saveta do kraja maja, kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje u junu. (kraj) vbr/vip/nm

 

Share: