Arhiviranje "Vrbjetice"?

23:29 04. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Glavni tužilac Češke Pavel Zeman izjavio je da se ne sme isključiti mogućnost da "slučaj Vrbjetice" bude obustavljen ukoliko ne bude moguće saslušati osumnjičene ili obezbediti njihovo prisustvo, prenosi Sputnjik.

"Od početka tvrdim da istraga ima samo jednu verziju događaja i da se ne sme isključiti mogućnost da se krivični postupak završi odlaganjem ukoliko ne budemo u mogućnosti da saslušamo obojicu osumnjičenih ili da osiguramo njihovo prisustvo. Takva je zakonska procedura", izjavio je tužilac Zeman. 

Dodao je da građani Češke mogu da budu ponosni "Ćeškom i načinom na koji se suočila sa situacijom, kako ju je razrešila". 

Češka je nedavno optužila Rusiju za umešanost u eksploziju skladišta municije 2014. godine u selu Vrbjetice, a na listi osumnjičenih su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, protiv kojih je Velika Britanija raspisala potragu zbog umešanosti u trovanje bivšeg oficira GRU Sergeja Skipalja i njegove ćerke u Londonu. 

Predsednik Češke Miloš Zeman je potom izjavio da je do eksplozije moglo doći usled ljudskog faktora i zatražio da ta mogućnost bude istražena.

Ministarka pravde izašla je sa tezom da postoji i treća verzija događaja, a premijer Andrej Babiš ostajo je pri stavu da je Rusija ipak umešana.

Na recipročno proterivanje diplomata između Češke i Ruske Federacije, koje je počelo proglašenjem 18 ruskih diplomata za personae non grata, solidarnost sa Češkom pokazale su Slovačka i baltičke zemlje. (kraj) dep

 

Share: