Skoplje i Tirana, istovremeno

17:58 10. 05. 2021. FoNet

BRISEL - Evropska komisija (EK) se zalaže za istovremeni početak pregovora Severne Makedonije i Albanije. To je posle sastanka s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izjavila predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Zoran Zaev u Briselu pokušava da reši nedoumice u vezi s početkom pregovora Skoplja s Unijom, uslovljen zahtevom Bugarske da se reše pitanja vezana za nacionalni identitet Makedonaca i nekih njihovih istorijskih ličnosti.

"Makedonski identitet, osim što je pitanje časti, predstavlja proizvod činjenica, tradicije i nacionalnih obeležja našeg naroda... Zato, to neće biti predmet pregovora", rekao je Zaev Ursuli fon der Lajen.

On je u Brisel stigao posle spekulacija da bi EU mogla da razdvoji početak pregovora Severne Makedonije i Albanije i počne pregovore s Tiranom, a Skoplje ostavi da čeka, sve  dok ne budu rešeni problemi u odnosima sa Sofijom.

Međutim, bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva nije nagovestila da bi Sofija mogla da promeni politiku prema Skoplju. (kraj) dep

Share: