Obavezno pridržavanje odluka

21:04 30. 07. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

SARAJEVO - Želeli bismo da podsetimo sve organe vlasti na njihovu obavezu da se u potpunosti pridržavaju Opšteg okvirnog sporazuma za mir, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, koje se moraju u potpunosti sprovesti, rečeno je u KancelarijI visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) za Radio Slobodna Evropa.

To je bilo reagovanje Kancelarije pošto je Skupština Republike Srpske usvojila usvojila danas, po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Poslanici u NSRS usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Ova dva zakona odgovor su parlamentarnih stranaka iz RS na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Inka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca. (kraj) lj/dpv

Share: