Istorijska obaveza Turske

22:12 28. 08. 2021. FoNet

PODGORICA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas tokom posete Crnoj Gori da njegova zemlja ima istorijsku odgovornost i obavezu prema zemljama regiona i da Bosna i Hercegovina, koju je juče posetio, može da prevazđe probleme zajedništvom.

Podsetivši da prijateljstvo Crne Gore i Turske seže daleko u prošlost, Erdogan je ukazao na značaj prijateljstva sultana Abdulhamida II i kralja Nikole, kao i na ambasadu Osmanske države na Cetinju i imenovanje prvog crnogorskog ambasadora u Osmanskom carstvu.

Posle susreta sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, Erdogan je naveo da je Turska među prvim državama priznala nezavisnost Crne Gore, a da su međusobnu solidarnost dve zemlje su pokazale i tokom pandemije koronavirusa.

"Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori u vidu medicinske opreme i materijala tokom pandemije, kao i saradnja Crne Gore prilikom evakuacije naših državljana u Tursku, potvrda su našeg prijateljstva", kazao je Erdogan, prenela je agencija Anadolija. (kraj) is/dep/dpv

Share: