Prevareni Kisindžer i Mardok?

00:41 01. 09. 2021. FoNet

SAN HOZE - Protiv vlasnice biohemijske kompanije Teranos Elizabet Holms (37) danas je počeo pripremni postupak pred federalnim sudom u San Hozeu, zbog optužbe po 12 tačaka za prevaru investitora, među kojima je i medijski mogul Rupert Mardok, koji je izgubio 120 miliona funti investiranih u njenu firmu.

Holmsova je optužena 2018. godine za prevaru i zaveru da izvrši elektronsku prevaru iznošenjem lažnih tvrdnji o testovima krvi Teranosa i o komercijalnim izgledima tih testova. Na teret joj se stavlja da je na taj način od investitora prikupila 700 miliona dolara.

Suđenje počinje narednog meseca, a danas je formirana porota koja će utvrditi osnovanost optužbi, koje je Holms negirala. Ukoliko bude oglašena krivom, preti joj zatvor od 20 godina.

Holmsova je 2014. samostalno osnovala Teranos u nameri da napravi revoluciju u dijagnostifikovanju bolesti preko testiranja uzorka krvi uzetog iz prsta. 

Uverila je investitore da njen Edison test može da brzo i jednostavno dijagnostifikuje kancer i dijabetes, pa su, impresionirani, projekat podržali mnogi, od Henri Kisindžera do Ruperta Mardoka. U Upravnom odboru bili su sekretar Trezora SAD Džordž Šulc, general Džejms Matis, a podršku je dobila, između ostalih, od američkog predsednika Bila Klintona i najbogatije američke porodice Volton.

Godine 2015. se ispostavlja da tehnologija koju je prezentovala ne daje razultate,kompaniji je 2016. zabranjen rad na dve godine, a likvidirana je 2018. godine. 

Prevara je otkrivena kada je jedan zaposleni objavio seriju tekstova u Vol strit žurnalu, otkrivajući da su rezultati nepouzdani i da Teranos koristi uređaje koje su stvorili drugi proizvođači za svoje namene. 

Bivša zamenica okružnog tužioca za Los Anđeles i pravni komentator Emili Bejker izjavila je za BBC da će tužioci "morati koristiti poruke i imejlove Holmsove da bi tvrdili da je ona znala da ta tehnologija ne funkcioniše, ali je ipak govorila da funkcioniše". (kraj) dep

Share: