SAD brinu o bezbednosti Ukrajine

01:03 02. 09. 2021. FoNet

VAŠINGTON - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se sa predsednikom Sjednjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom u Vašingtonu u sredu, što je kulminacija višegodišnjih napora za otključavanje Bele kuće u kojoj je, u nekom trenutku, bio u centru američke politike, preneo je CNN, iznoseći da će Kijev, uz ostalo, dobiti 60 miliona dolara za bezbednosnu podršku koja uključuje protivtenkovske rakete "Džavelin".

U Ovalnoj sobi Zelenski se obratio "velikim zahtevima" Bajdenovoj administraciji, uključujući traženje porške Sjedinjenih Država u izgledima Ukrajine za pridruživanje NATO, ustanovljavanje potencijalne uloge Sjedinjenih Država u postizanju rešenja za ukrajinsku oblast Donbas i američku pomoć u oslobađanju stotina pojedinaca zatvorenih u Donbasu, ocenio je CNN. 

"Imam veoma obimnu agendu za naše odnose, možda ne za ovaj sastanak, koji je prekratak za odgovore na sva pitanja", rekao je Zelenski, dodajući da pitanje bezbednosti Ukrajine prioritetno za ovaj susret.

Bajden je izjavio da su "Sjedinjene Države čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine usled Ruske agresije" i "našoj podršci evroatlantskim aspiracijama Ukrajine". 

Američki predsednik je zvanično najavio pomoć Ukrajini u iznosu od 60 miliona dolara za novu bezbednosnu podršku, za koju zvaničnici navode da uključuje protivtenkovske rakete "Džavelin". 

U zajedničkoj izjavi naglašeno je da "u 21. veku nacijama ne može da bude dozvoljeno da prekrajaju granice upotrebom sile", te da je "Rusija prekršila ovo pravilo u Ukrajini", kao i da Sjedinjene Države "nikada neće priznati aneksiju Krima od strane Rusije". 

U izjavi je rečeno da će američka dodatna pomoć u borbi protiv kovida iznositi 12,8 miliona dolara, a u okviru humanitarne pomoći SAD će izdvojiti 45 miliona dolara ove godine. Na ime razvojne pomoći Sjedinjene Države će plasirati 463 miliona dolara, usmerenih na "programe fokusirane na demokratiju, ljudska prava, lokalne vlasti i decentralizaciju, privatizaciju i reformu sudstva".

Sjedinjene Države insistiraju da Zelenski sprovede reforme u Ukrajini i fokusira se na borbu protiv korupcije. Izvor iz američke firme koja je bliska sa ukrajinskom vladom sugerisao je da su članstvo u NATO i sporazum o odbrani bili u prvom planu razgovora dvojice predsednika. 

CNN podseća da se Zelenski od 2019. godine, kad je stupio na dužnost, borio za američku podršku. Čestitao mu je tadašnji predsednik Donald Tramp, "koji je primorao Zelenskog na istragu protiv Bajdena i njegovog sina Hantera". To je bilo "u središtu prvog Trampovog impičmenta od strane Predstavničkog doma, pre nego što je Senat opravdao tadašnjeg predsednika, smatrajući da nije kriv za zloupotrebu ovlašćenja i opstrukciju Kongresa". (kraj) dep

 

 

Share: