Zabrinutost za Avganistance

23:01 23. 10. 2021. FoNet

NJUJORK - Sjedinjene Države pozdravljaju izvlačenje desetina hiljada Avganistanaca vazdušnim mostom iz Kabula, ali daju mali publicitet onima koji ostaju u inostranstvu, kao što su desetine ljudi koji su posle bezbednosne provere kao potencijalno bezbednosno problematični upućeni su američku bazu u balkanskoj državi Kosovo, javlja AP.

Aktivisti za ljudska prava su izrazili zabrinutost zbog Avganistanaca prebačenih u bazu Bondstil na Kosovu tokom poslednjih šest sedmica, navodeći nedostatak transparentnosti u pogledu njihovog statusa i razloga zbog kojih su zadržani. Nejasno je šta bi se moglo dogoditi onima koji ne mogu da dobiju dozvolu za ulazak u Sjedinjene Države.

"Mi smo očigledno zabrinuti", izjavila je istraživačica Amnesti internešenela specijalizovana za Balkan Jelena Sesar. "Šta se zaista događa sa tim ljudima, posebno onima koji nisu prošli bezbednosnu proveru? Hoće li biti pritvoreni? Da li će imati bilo kakav pristup pravnoj pomoći? I, kakav je plan za njih? Postoji li rizik da će biti vraćeni u Avganistan?"

Bajdenova administracija kaže da je prerano za odgovore na neka od ovih pitanja, barem javno, jer ubrzano radi na preseljenju Avganistanaca koji su evakuisani pošto su talibani zauzeli Avganistan u avgustu, navodi AP. (kraj) vip/dep

Share: