Više od 100 zemljotresa

18:30 30. 11. 2021. FoNet | Desk

LA PALMA - Vulkan Kumbre Vielja na kanarskom ostrvu La Palma aktivan je već 72 dana bez znakova okončanja, a danas su se pojavili novi emisioni centri i novi tok lave niz severoistočnu padinu, koja prolazi kroz do sada neugrožena područja, javila je Radio-televizija Španije.

Nakon što je nekoliko sati bio miran, glavni konus vulkana ponovo je u intenzivnoj seizmičkoj aktivnosti, pa je samo u jutarnjim satima registrovano više od stotinu zemljotresa, najviše na prosečnoj dubini (10-15 kilometara).

U 10:54 po kanarskom vremenu dogodio se najsnažniji potres na tim dubinama od početka erupcije.

Emisija sumpor-dioksida (SO2) nastavljena na dnevnom nivou iznosi između 30.000 i 49.999 tona dnevno, što uz ostale parametre ne nagoveštava okončanje erupcije "još neko vreme".

Vulkanološki institut Kanarskih ostrva prati stanje u podnožju vulkana, gde se lava kreće ka laguni, mereći emisiju gasova i njihov izotopski sastav.

Prema najnovijem ažuriranju Evropskog satelitskog programa "Kopernikus", do sada je lavom i pepelom oštećeno ukupno 2.748 zgrada (kuće i druga infrastruktura) Osim toga, vulkanska lava je pogodila više od 1.144 hektara na ovom ostrvu. (kraj) dep/dpv

Share: