Nastaviti razgovore

17:02 30. 01. 2022. FoNet | Desk

SARAJEVO - Direktorka za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer najavili su danas u Neumu, po završetku pregovora o ograničenim izbornim i ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini, da će razgovori stranaka iz Federacije BiH biti nastavljeni.

Palmer je zahvalio političkim liderima koji su došli u Neum na pregovore o, kako je rekao, veoma važnim političkim pitanjima.

"Okončali smo ovu rundu razgovora u Neumu, ali nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati. Jačanje temelja demokratije u BiH i izbornog procesa koji je pravičan je nešto čemu stremimo", naglasio je Palmer i istakao da "dok sve nije dogovoreno, ništa nije dogovoreno", izvestio je portal vijesti.ba.

Dodao je da je potrebno iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijama, ali i osigurati da su institucije jake.

"Nijedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora", zaključio je Palmer. (kraj) dar/dep/dpv

Share: