Ukrajina vodi na crnoj listi

15:53 18. 05. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska federacija novinara (EFJ) objavila je izveštaj, povodom Svetskog dana slobode medija, u kojem se navodi da je od 2015. godine u Evropi ubijeno 44 novinara, a najviše medijskih radnika stradalo je u Ukrajini, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Od 11 ubijenih u ovoj zemlji, osmoro je je poginulo tokom rata u Ukrajini, navodi izveštaj EFJ i dodaje da se radi o reporterki istraživačkog veb sajta Insajder Oksani Baulinoj, fotoreporteru Maksu Levinu, snimatelju Foks Njuza Pjeru Zakrievskom, američkom reporteru Brentu Renou, novinaru i članu Nacionalne unije novinara Ukrajine Jevgeniju Balu, litvanskom dokumentaristi Mantasu Kvedaravičijusu, snimatelju TV Uživo jeuheniju Sakunu, video montažeru Romanu Nejboretsu i novinaru Zoreslavu Zamojkoju.

Za istraživačkog reportera Vadima Komarova piše da je pronađen mrtav 4. maja 2019. godine u centru Čerkasija, grada na istoku Ukrajine, a novinar TV voditelj i bivši glavni urednik kijevskih novina Segodnia Oles Buzjan ubijen je iz vatrenog oružja u blizini njegove kuće u okrugu Ševčenko 16. aprila 2015. godine. (kraj) dar/ivt/dj

Share: