Rat indukuje inflaciju i cene

18:09 31. 05. 2022. FoNet | Katarina Tomović

ROTERDAM - Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas na kongresu Evropske narodne stranke u Roterdamu da rat u Ukrajini negativno utiče na privredni rast i inflaciju, pa su cene hrane i pića u Albaniji povećane za sedam, a u Srbiji za 13 odsto, saopšteno je iz RCC.

Ona je ukazala na predviđanja da će ukupna inflacija u 2022. godini dostići 6,3 posto, a da će se, osim inflacije i viših cena energenata i hrane, ekonomski uticaj oseti i kroz poremećaje u lancima snabdevanja, trgovini, investicijama, finansijskim i turističkim tokovima, kao i neizvesnosti za investitore. 

Bregu je govorila u okviru diskusije na visokom nivou pod nazivom "Kafa sa Balkanom EPP-a: Rat Rusije i njegovi uticaju na region Zapadnog Balkana", zajedno sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom, šeficom Radne grupe za Zapadni Balkan u Odeljenju za strateške komunikacije i predviđanja Evropske službe za spoljno delovanje Jasnom Jelisić i sekretarom za spoljne poslove Evropske narodne stranke Patrikom Volerom. (kraj) is/kt/dpv

Share: