Hajnrih XIII vođa pučista

16:39 07. 12. 2022. FoNet | Desk

BERLIN - Naoružana grupa "Građana Rajha" i "Kverdenkera" planirala je državni udar, a među 52 optužena su bivši elitni vojnici i bivša poslanica Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu, dok je kao glavna figura osumnjičen Hajnrih XIII Princ Rojs (71), višegodišnji zastupnik "čudne teze" da Nemačka nije suverena već je "i dalje kontrolišu saveznici", objavio je danas Dojče vele (DW).

Državno tužilaštvo Nemačke tereti 50 žena i muškaraca da su osnovali terorističku organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka SR Nemačke i uspostavljanja države po uzoru na nemački Rajh iz 1871. godine. 

Ova grupa se smatra posebno opasnom jer se dobrim delom sastoji od bivših vojnika nemačke vojske Bundesvera i Narodne vojske DDR (NVA) među kojima su i oni koji su prošli vojnu obuku za specijalce.

Islednici su imali informacije da osumnjičeni poseduju brojno oružje, a veliki deo tog oružja u njihovom je posedu potpuno legalno. 

Nemački mediji javljaju da je glavna figura u grupi Hajnrih XIII Princ Rojs, potomak kneževske porodice sa prostora današnje Tiringije, koji već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o građanima Rajha.

"Tako se, na primer, 2019.  pojavio kao govornik na 'Svetskom forumu mreže' u Švajcarskoj i objasnio da SR Nemačka nije suverena država, već da je i dalje kontrolišu saveznici. U drugom videu na internetu on državu i pravosuđe opisuje kao 'firme'", navodi DW. (kraj) dep/dpv

Share: