Afera uzdrmala Evroparlament

22:47 12. 12. 2022. FoNet | Velimir Ilić

STRAZBUR - NIšta se neće "gurati pod tepih", poručila je u danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola nakon što su belgijske vlasti uhapsile i optužile za korupciju potpredsednicu EP i grčku evroparlamentarku Evu Kaili.

Belgijski sud optužio je u nedelju četiri osobe zbog navodnog primanja novca i poklona, prema pojedinim izvorima iz Katara, u svrhu uticaja na odluke Evropskog parlamenta. Policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je i potpredsjednica EP-a Eva Kaili iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Kaili su u međuvremenu zbog povezanosti s istragom oduzeta sva ovlašćenja, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP su je izbacili iz svojih redova.

"Nito neće proći nekažnjeno", rekla je Mecola na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, tvrdeći da se aferom, osim Evropski parlament, pod napadom "našla i evropska demokratija", javio je uzveštač agencije Hina iz Strazbura.(kraj) vip/bdr

Share: