Preminuo Bert Bakarak

09:43 10. 02. 2023. FoNet | Darko Radović

LOS ANĐELES - Legendarni američki pop kompozitor, tekstopisac i pijanista Bert Bakarak, čiji su brojni hitovi, poput "I Say a Little Prayer" i "Raindrops Keep Fallin' on My Head" dominirali top listama 1960-ih i 1970-ih, preminuo je u svojoj kući u Los Anđelesu u 95. godini, javlja Rojters.

Tokom decenijama duge karijere, Bakarak je sarađivao sa zvezdama od Dion Vorvik i Arete Frenklin do Dasti Springfild i Toma Džonsa. Išao je na turneju sa Marlen Ditrih i sarađivao sa rok bendom White Stripes.

Bakarak, koji je umro prirodnom smrću u svojoj kući, bio je poznat po romantičnim, melanholičnim baladama u kojima su bile brisane granice između džeza i popa.

Njegove pesme, od kojih je mnoge napisao tokom 16-godišnje saradnje sa kantautorom Halom Dejvidom, stalno su puštane na američkim radio stanicama i korišćene u velikim filmovima, zbog čega su se 1960-ih i 70-ih čule podjednako često kao pesme Bitlsa, Roling Stounsa i Boba Dilana.

Bakarak je komponovao više od 500 pesama, i napisao hitove za pevače od Dion Vorvik do grupe Karpenters.

Više od 1.200 umetnika je izvodilo njegove pesme, koje su osvojile šest Gremija i tri Oskara. Samo tokom 1960-ih, Barakak i Dejvid su imali 30 hitova na listi Top 40.

Za Bakaraka, njegov talenat je bio jednostavan: "Ja sam osoba koja stalno pokušava da se bavi melodijom."

Bakarakov "Alfi" - pesma iz istoimenog filma sa Majklom Kejnom u glavnoj ulozi bila je hit za Silu Blek a Tom Džons je izvodio naslovnu numeru iz filma Vudija Alena "What's New Pussycat?" Među ostalim filmskim hitovima Bakaraka su "Raindrops Keep Fallin' on My Head" iz filma "Buč Kasidi i Sandens Kid", za koji su Bakarak i Dejvid osvojili dva Oskara i Gremija za najbolju filmsku muziku.
Pesmu "Baby, It's You" snimili su Bitlsi, Elvis Kostelo, Džin Pitni i Peri Komo.

Arturova tema iz komedije "Artur" sa Dadlijem Murom donela je Bakaraku trećeg Oskara. Pesmu je napisao u saradnji sa Kerol Bejer Seger koja je postala njegova treća supruga, 1982. godine.

Bakarak i Dejvid komponovali su muziku za mjuzikl Nila Sajmona na Brodveju "Obećanja, obećanja", koji im je doneo dva Tonija i jednog Gremija.

Osvojili su 2012. godine Geršvinovu nagradu za popularnu pesmu koju dodeljuje Kongresna biblioteka, a koju mu je uručio predsednik Barak Obama, podseća Glas Amerike. (kraj) dar/dj

Share: