Lira beleži dalji pad

08:40 12. 01. 2024. FoNet | Dušan Krunić

ANKARA - Turska lira beleži dalji pad u odnosu na američki dolar i danas je, nakon porasta dolara od 0,17 odsto, prvi put u istoriji za jedan dolar bilo potrebno dati više od 30 lira.

Ta valuta je u odnosu na dolar tokom protekle godine izgubila 37 odsto svoje vrednosti, javlja danas finansijski portal CNBC dodajući da se novi pad turske valute dešava upravo u vreme kada najviši finansijski zvaničnici te zemlje na Vol Stritu u Njujorku treba da prezentuju prednosti investiranja u tursku privredu.

Tom događaju, na kome će svoju onlajn prezentaciju imati i ministar finansija Turske Mehmet Simsek, prisustvovaće više od 200 rukovodilaca najvećih svetskih finansijskih institucija kao što su Vangard, Blek Rok, Goldman Saks, J.P. Morgan i drugi.

Naglašava se da je, posle niza godina u kojima su u borbi protiv velikog porasta cena korišćene neefikasne mere, Turska konačno počela da se bori protiv tog rasta povećanjem kamatnih stopa.

U decembru prošle godine inflacija je bila 64,8 odsto, što je bolje nego 85,5 odsto, koliko je inflacija iznosila krajem 2022. godine.

Sa primenom politike porasta kamatnih stopa kao i drugih, ekonomski priznatih, antiinflacionih mera, Turska je otpočela tek nakon prošlogodisnjih predsedničkih izbora, kada je, ponovo izabrani, predsednik Erdogan dao zeleno svetlo za sprovođenje takve ekonomske strategije.

Do tada, Erdogan se godinama opirao podizanju kamatnih stopa nazivajući porast kamata “majkom sveg zla”. (kraj) mjj/kt/kru/dj

Share: