Evroservis

Sastanak lidera Zapadnog Balkana

Samit Berlinskog procesa

02. 11. 2022. 09:14 | FoNet | Darko Radović

BERLIN - Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje sutra, 3. novembra, potpisati tri sporazuma - o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Nemačke.

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada bivše Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

Kako je pojasnio, cilj je da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvje decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

"Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je zvaničnik, osvrćući se na rat Rusije protiv Ukrajine.

Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi 3. novembra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog "Berlinskog procesa" koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel, navodir Radio Slobodna Evropa. (kraj) dar/dj

Share: