Promo

premijera filma Dušana Kasalice

Elegija lovora

29. 11. 2021. 14:56 | FoNet

BEOGRAD - Srpska premijera filma „Elegija lovora” Dušana Kasalice, biće održana večeras u 21 i 30 u Sali 1 Kombank dvorane, u takmičarskom programu 27. Festivala autorskog filma.

U filmu uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom.

“Kada sam pročitao scenario zaintrigirala me je priča, to je psihodrama sa primjesama mistike. Cjela tema me je zaokupila tako da smo provjeli dosta vremena pričajući o tome. Dušan je vrlo pedantan čovjek koji je od početka kristalno jasno znao šta hoće da film donese, i onda je to bilo lako. Naravno, uz dosta elaboriranja, jer je Filip zapravo jedan linearni lik koji nema jakih izražaja ka van, već sve doživljava u sebi i dozvoljava da život teče pored njega”, rekao je Frano Lasić, koji u filmu tumači glavnu ulogu, univerzitetskog profesora Filipa.

Reditelj i scenarista Dušan Kasalica, govorio je o genezi priče kojom se bavio u ovom ostvarenju:

“Jako me zanima način na koji se komunicira, i u svim scenarijima na kojima sam radio, uvijek mi je veoma važna stilizacija dijaloga. Moja prva ideja je zapravo bila da posmatram način na koji ljudi danas vode komunikaciju, gdje se zapravo često ne razgovara, već se svi samoprezentuju i vode monologe. Onda sam počeo da razmišljam o generaciji naših roditelja, koji su pasivno i ćutke gledali sve ono što nam se dešava već 30 godina, bez pretjerane involviranosti. Kao da su očekivali da će se sve ovo samo od sebe srediti”.

Glumačku ekipu, osim Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

„Elegija lovora” je svetsku premijeru imala 15. avgusta na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na filmskom festivalu u Hamburgu u Nemačkoj.

Film je nastao u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije. (kraj) dep

Share: