Promo

Podrška energetskoj stabilnosti ukrajinske mreže

MOL poklanja opremu

09. 05. 2022. 14:23 | FoNet

BEOGRAD - MOL Grupa pokazuje solidarnost Ukrajini i daje podršku ukrajinskom energetskom sektoru, tokom ratnih dešavanja, i to kroz donaciju opreme s ciljem da pomogne stabilnost i bezbednost funkcionisanja ukrajinske energetske mreže

MOL je ponudio opremu u ukupnoj vrednosti od 290.000 evra a ukrajinska strane je potvrdila potrebu za sredstvima u vrednosti od 50.000 evra koje će kompanija dostaviti do granice.

MOL Grupa stalno prati nastanak novih potreba koje su deo programa podrške u vidu opreme i aktivno radi na proširenju te podrške.

MOL Grupa pridružila se inicijativi Međunarodnog udruženja proizvođača nafte i gasa (IOGP) i učestvuje u programu podrške u opremi za Ukrajinu.

Cilj saradnje u okviru industrije jeste da se pruži pomoć u sanaciji štete koju je izazvao rat i da se pomogne nastavak funkcionisanja ukrajinske energetske mreže. Programom zajedno upravljaju direktorat Evropske komisije za energetiku (DG ENER) i Energetska zajednica dok Ministarstvo energetike Ukrajine obezbeđuje redovne i tačne informacije o opremi koja je potrebna za funkcionisanje mreže.

MOL Grupa je do sada ponudila opremu ukupne vrednosti od 290.000 evra a ukrajinska strana je potvrdila da postoji potreba za sredstvima u vrednosti od 50.000 evra do ovog trenutka. Sklopove, cevi i delove koji su važni za kontinuitet u proizvodnji nafte i gasa i nastavak funkcionisanja energetske mreže dostaviće sam MOL do ukrajinske granice.

Pregovori između Energetske zajednice i ukrajinskih vlasti se nastavljaju, a MOL u isto vreme prati nastanak novih potreba i radi na obezbeđenju dalje pomoći u okviru programa podrške.

"Mi osećamo solidarnost sa Ukrajinom i posvećeni smo saradnji u okviru industrije koja podržava nastavak funkcionisanja ukrajinske energetske mreže. MOL Grupa se takođe pridružila i programu pomoći u vidu opreme u okviru Međunarodnog udruženja proizvođača nafte i gasa (IOGP)  i u potpunosti sarađuje sa evropskim institucijama koje upravljaju ovim programom. Uz zajedničke napore, mi radimo sve što je u našoj moći da naša pomoć u obliku sredstava bude efikasna u najvećoj mogućoj meri i nadamo se da naše donacije mogu predstavljati značajan doprinos nesmetanom funkcionisanju kada je reč o proizvodnji nafte i gasa u Ukrajini pa tako i celog energetskog sistema“, izjavio je je izvršni potpredsednik Upstream segmenta kompanije MOL Mađarska Adam Hommonay. (kraj) dep/dj

Share: