Promo

„Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“

Predstavljena instalacija

22. 11. 2022. 14:44 | FoNet | Desk

BEOGRAD - U okviru kampanje „Vodi računa, ne sme da postane previše gusto!“, koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o policitemiji veri, danas je u Rajićeva SC na 2. spratu svečano predstavljena instalacija, koja će poslužiti da na slikovit način predstaviti pomenutu bolest svim posetiocima.

Osim podizanja svesti javnosti o samoj bolesti, kampanja koju realizuje udruženje „Lipa“ istaći će značaj njenog ranog otkrivanja, kao i o terapijske mogućnosti.

„Kao predsednica udruženja Lipa koje je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje koje pokriva pacijente sa limfomom, HLL i od skoro MPN-om, svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija“, izjavila je predsednica udruženja „Lipa“Maja Kocić.

„Policitemija vera je maligna bolest koštane srži hroničnog toka koja uz odgovarajuću terapiju omogućava zadovoljavajući kvalitet života obolelih“, izjavio je Prof. dr Andrija Bogdanović, iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije, i dodao da policitemija vera nije nasledna bolest, već da nastaje stečenim putem i javlja se u bilo kom uzrastu. Najčešće je dijagnostikovana kod pacijenata preko 60 godina i pogađa jednako muškarce i žene. Procenjuje se da u Srbiji od ove bolesti boluje najmanje 1.500 ljudi, odnosno da godišnje oboljeva 100 ljudi.

Objašnjavajući simptome bolesti, Doc dr Olivera Marković iz KBC Bežanijska Kosa istakla je da su umor, svrab, noćno znojenje ili poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije ili zbunjenost, nelagodnost u stomaku najčešći i da se mogu javiti i pre dijagnostikovanja.

U kasnijoj fazi policitemije vere karakteristični su pojačano noćno znojenje, skokovi telesne temperature, gubitak u telesnoj težini kao i uvećanje slezine.

Asist. prim dr sc. med. Zorica Cvetković iz KBC Zemun, govoreći o komplikacijama i kvalitetu života obolelih, izjavila je da su: „Infarkt, šlog i venske tromboze najčešće i najteže komplikacije Policitemije vere, koje nastaju ukoliko se bolest ne dijagnostikuje na vreme i ne leči adekvatno,

Osim toga, simptomi bolesti značajno smanjuju mogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, te je jedan od ključnih ciljeva lečenja upravo očuvanje kvaliteta života“. Dr Cvetković je dodala da je neophodno da se barem jednom godišnje proveri krvna slika.

„U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu, to jest personalizacija terapije prema simptomima i znacima bolesti, a koja za cilj ima poboljšanje kvaliteta života“, izjavila je dr Danijela Leković iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije.(kraj) dep/dj

Share: