Teniski san

10:47 29. 03. 2022. PR tekst

BEOGRAD - Vaterpolo, košarka, odbojka i po koja radost u fudbalu bili su najveći ponosi Jugoslavije, a kasnije i Srbije, da bi  novom milenijumu  Srbija postala i teniska nacija, o čemu je ranije moglo samo da se sanja.

Istini za volju, tenis je u Srbiji prisutan od kada i u zapadnim zemljama. Krajem 19. veka “niču” prvi tereni u Priboju, zatim na Paliću. Prvo učešće na Dejvis kupu bilo je još 1929. godine.

Jugoslavija je imala i nekoliko prilika da zaigra u finalu ovog takmičenja, a 1939. na ovom turniru je i pobedila! Ipak, u 20.veku nije bila smatrana teniskom nacijom.

Stručnjaci ističu da su na promociju Srbije kao sportske nacije u vrhu svetskog tenisa uticali Novak Đoković, heroine ženskog tenisa, prvi srpski ATP turnir Serbia Open, otvaranje teniskih terena za treniranje mladih i medijska popularizacija.

Karijera fantastične četvorke srpskog tenisa, Đokovića, Tipsarevića, Zimonjića i Troickog, osim zajedničkog mesta porekla, ima i isto vreme teniskih početaka - devedesete godine u Srbiji.

Tipsarević je jednom prilikom za Rojters izjavio:"Ljudi treba da budu svesni toga da smo sve postigli ni iz čega - iz blata.”

U više navrata proteklih godina imali smo čak petoricu predstavnika na ATP listi TOP 50 tenisera!

Đoković u svojoj biografiji ima impozantne podatke. On je teniser koji je najviše nedelja ikada bio broj 1 i više je godina od bilo kog drugog tenisera završio kao broj 1 na ATP listi. Njegov doprinos srpskom i svetskom tenisu je nemerljiv.

Kada je reč o ženskom tenisu, Jelena Janković i Ana Ivanović pratile su uspeh svojih muških kolega i Srbiji, takođe, donele veliku radost. Obe su uspele da dođu do prvog mesta WTA liste, a 2008. godine tu su se našle i jedna kraj druge.

Rivalstvo dve srpske teniserke inspirisalo je generacije koje su ih verno pratile. Posmatrajući njihove mečeve, mnoge devojčice u Srbiji su počele da igraju tenis.

Među njima su i Nina Stojanović i Olga Danilović, mlade nade ženskog tenisa u Srbiji, sa već obećavajućim uspesima.

Srbija ne bila zemlja tenisa da nema i svoj ATP turnir. Serbia Open ili Otvoreno prvenstvo Srbije u tenisu je deo ATP 250 serije. Prvi put je održan 2009. godine, a domaćin turnira bio je Novak Đoković.

Turnir se i ove godine održava u Beogradu od 17. do 24. aprila na terenima Teniskog centra “Novak”.

Učestvovaće  neki od najboljih igrača tenisa, kao što su Gael Monfils, Dominik Tim, Kristijan Garin i Karen Kačanov. Na turniru će zaigrati i Đoković, i dalje prvi na ATP listi najboljih tenisera sveta.

U singlu će učestvovati 28 igrača u glavnom žrebu, od kojih će trojica dobiti "vajldkard“, a četvorica će obezbediti učešće kroz kvalifikacioni deo turnira.

U glavni žreb singla ulazi i 19 igrača na osnovu njihove pozicije na ATP listi, dok se u dubl konkurenciji takmiči 16 parova.

Sve mečeve publika će moći da prati sa tribina od početka turnira. Ulaz će biti besplatan za kvalifakcione mečeve 17. aprila.

Za svaku kupljenu kartu organizatori će zasaditi jedno drvo u Beogradu i Srbiji.

Ove godine spisku sponzora najvećeg teniskog turnira u Srbiji pridružila se i kompanija BIG, koja sprema više iznenađenja za sve posetioce.

Od 2009. godine kada Novak postaje svetski broj 1, raste i interesovanje za igranje tenisa, kako profesionalno, tako i rekreativno.

Otvaraju se tereni, teniske škole i akademije, a i sami šampioni ulažu u ovaj sport. Tereni teniskog centra “Novak” i akademije “Tipsarević” samo su neki od primera.

Prema nekim podacima, u ovom trenutku u Beogradu ima čak oko 200 teniskih klubova.

Mediji su svakako izuzetno doprineli popularizaciji tenisa u Srbiji. Pratili su svaki korak domaćih tenisera i teniserki, uvek im pružajući podršku.

Statistike pokazuju da su upravo naslovi o Noletovim uspesima uglavnom i oni koji su najčitaniji tog dana!

Nekada su deca sanjala da budu Bodiroga ili Divac, ali je Nole već godinama  njihov sportski heroj.

 

Share: