Srbija je prvak sveta

22:27 15. 10. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

APELDORN - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije drugi put uzastopno osvojila je titulu prvaka sveta, pošto je večeras u Apeldornu, u Holandiji, u finalu pobedila selekciju Brazila sa 3:0 (26:24, 25:22, 25:17).

Odbojkašicama Srbije ovo je treća medalja sa šampionata sveta, posle bronzane iz Japana 2006. i zlatne, takođe iz Japana, pre četiri godine.

Reprezentacija Srbije prva je ikada koja je završila svetsko prvenstvo sa svih 12 pobeda, a izgubila je samo pet setova, što je do sada neviđena dominacija, a večeras je zabeležila i najbržu pobedu u finalima.

U deul sa Brazilom naše odbojkašice su ušle sa veoma neprijatnom tradicijom, jer su od 20 međusobnih susreta dobile samo tri, ali su na najbolji način pokazale šampionski mentalitet i gotovo su deklasirale do večeras prvu selekciju sa svetske rang liste.

Velika borba vođena je samo u prvom setu, koji su Brazilke počele bolje i povele su sa 7:3, ali se Srbija brzo konsolidovala i u neizvesnoj završnici, koja je igrana na razliku, imala je više koncentracije.

Dobijanje prvog seta mogao bi da se okarakteriše i kao podvig, ako se ima u vidu da su odbojkašice Srbije imale čak 11 grešaka, ali su to nadomestile izvanrednim napadom i sa čak pet poena iz bloka.

I u drugi set je bolje ušao Brazil, koji je vodio 9:5, pa 16:13, da bi na servis Jovane Stevanović usledila serija Srbije od 7:0 i prednost od četiri poena sačuvana je bez većih problema.

Posle vođstva Srbije od 2:0 Brazilke su u trećem potpuno pale i grešila su u serijama, dok su reprezentativke Srbije letele po terenu i za svega dvadesetak minuta privele su meč kraju.

Još jednu brijantnu utakmicu odigrala je kapiten našeg tima Tijana Bošković, koja je bila nezaustavljiva za protivničke igračice i utakmicu je završila sa 24 osvojena poena, a fantastična je bila i Jovana Stevanović sa 11 poena, od čega četiri iz bloka.

Bošković je proglašena za najbolju igračicu prvestva, a pored nje, u najbolji tim šampionata ušle su još libero Tedora Pušić i tehničar Bojana Drča. (kraj) is/dpv

Share: