Svet

Predstavnički dom opozvao američkog predsednika zbog podsticanja pobune i nasilnih protesta

Tramp opozvan

13. 01. 2021. 23:20 | FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je danas opoziv predsednika SAD Donalada Trampa, a rezolucija o opzivu optužuje ga za njegovu ulogu u "podsticanju pobune" i nasilne proteste prošle sedmice na Kapitolu, ali će Tramp dočekati kraj mandata jer je šef Senata Mič Mekonel objavio da neće sazvati sednicu gornjeg doma Kognresa.

Za opoziv predsednika Trampa glasala su 232 poslanika, a protiv je bilo 197, što je Trampov drugi impičment i jedini je američki predsednik dosad koji dva puta opozivan.

"Ne postoji rutinski impičment, ali ovaj je bez presedana na sve načine", navodi CNN u seriji izveštaja iz Predstavničkog doma.

U udarnoij vesti iz donjeg doma Kongresa CNN je prethodno, dok je glasanje bilo u toku, naveo da je "dovoljno poslanika glasalo za ponovni opoziv predsednika Trampa, najmanje 217... uključujući najmanje devet republikanaca".

"Čim se čekić spusti, Tramp će postati jedini predsednik u istoriji koji je dva puta opozivan", naveo je CNN.

Nešto kasnsije CNN je objavio da će "Tramp će ostati na funkciji i verovatno završiti svoj mandat", jer je za njegov konačan opoziv potrebno i glasanje u Senatu. (kraj) vip/dpv

Share: