Svet

Milorad Dodik: BIH je neodrživa zemlja zbog političkog Sarajeva koje se zalaže za unitarizam

RS će opstati

14. 01. 2021. 18:40 | FoNet | Jasmina Džabić

Banjaluka - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska nije slučajan istorijski odraz, nego je težnja srpskog naroda za slobodom i zato će kao takva opstati uprkos svima koji je osporavaju.

Očigledno je da je pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD osokolila neke snage koje su se smatrale poraženim u protekle četiri godine mandata Donalda Trampa, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je istakao da činjenica da se političko Sarajevo srčano zalaže za ukidanje sadašnjeg sistema i uvođenje unitarističkog govori da BiH nije zemlja koja ima smisla i time se potvrđuje nemogućnost njene održivosti.

Istakao je da se Srbi nisu borili za BiH, nego za svoju državu i da nikada nisu bili bosanski, nego Srbi koji su hteli da se integrišu sa svojim srpskim narodom.

Više od 140 ustanaka je podignuto za vreme Turaka i Austrougarske, odnosno protiv okupatorske vlasti, i svi su imali srpski predznak u borbi za slobodu i integraciju srpskog naroda, rekao je Dodik.

Republika Srpska je formirana pre sukoba u BiH, to je slobodarski čin naroda, Ustav je usvojila 28. februara 1992. godine, što govori da je demokratska tvorevina srpskog naroda koja će kao takva i ostati, poručio je on.

Dodik je ocenio da narod mora biti svestan stalnog pritiska političkog Sarajeva za ukidanjem Republike Srpske, kao i da ne treba verovati domaćim izdajnicima kada kažu da je niko ne pritiska.

Zato se moramo okupljati uz ideju Republike Srpske i praviti kompromis bez obzira da li je neko vlast ili opozicija u RS, a na nivou BiH ne smemo dozvoliti raspirivanje želja političkog Sarajeva, ukazao je Dodik u intervjuu Srni, prenosi RTRS. (kraj) lj/dpv

Share: