Svet

Boris Džonson: Čini se da postoje dokazi da je novi soj kovida-19 uzrokovao veći broj smrtnih ishoda

Novi soj smrtonosniji?

22. 01. 2021. 18:54 | FoNet | Ivica Strnčević

LONDON - Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da je novi soj koronavirusa, koji je registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, doveo do ogromnog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata, a prve analize ukazuju i da je smrtonosniji od onog koji je ranije bio dominantan.

Džonson je na konferenciji za medije naveo da je na bolničkom lečenju trenutno više od 38.000 pacijenata, što je povećanje od čak 78 procenata u odnosu na vrhunac prvog talasa epidemije u aprilu prošle godine.

"Na osnovu još nepotpunih podataka čini se da postoje dokazi da je novi soj kovida-19 prouzrokovao veći broj smrtnih ishoda", rekao je on, prenosi BBC.

Klinički farmakolog Patrik Valans potvrdio je da bi na osnovu prvih analiza moglo da se kaže da je novi soj virusa smrtonosniji, ali je dodao da to još ne može da se potvrdi sa izvesnošću.

Podaci koji su za sada nepotpuni pokazu da je od 1.000 zaraženih starim sojem umiralo 10 pacijenata, dok je smrtnost kod novog soja između 13 i 14 na 1.000 inficiranih, precizirao je Valas. (kraj) is/dpv

Share: