Svet

Valentin Incko o stanju u Bosni i Hercegovini

Neće biti novih mapa

04. 05. 2021. 19:36 | FoNet | Ivica Strnčević

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u izveštaju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da pandemija nastavlja da pokazuje ozbiljnu disfunkcionalnost u Bosni i Hercegovini, uz poruku da neće biti crtanja novih mapa i da se pominjanje "mirnog razlaza" može tumačiti samo kao pretnja.

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju zarad postizanja političkih poena.

To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane akcije, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rešenja u različitim delovima države, kazao je Incko, prenosi RTRS.

On se posebno osvrnuo na pominjanje "mirnog razlaza", što predviđa i povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, i istakao da se to može protumačiti samo kao pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, pa samim tim miru i stabilnosti zemlje. (kraj) is/dpv

Share: