Normalizacija nasilja

14:40 13. 06. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Novinari su malo plaćeni, naše novinarstvo je siromašno, izjavila je FoNetu vanredna profesorka Fakulteta političkih nauka Aleksandra Krstić i ocenila da su uslovi u kojima novinari u Srbiji rade daleko ispod standarda.

Kada govorimo o ugroženosti medija i novinara, ne možemo samo govoriti o fizičkoj ugroženosti i pretnjama u onlajn svetu, već i različitim pritiscima koji dolaze iz političkih, ekonomskih krugova i lobi grupa koje zastupaju svoje interese, ukazala je ona u serijalu razgovora Kiosk.

Prema njenim rečima, važno je govoriti o suptilnm pritiscima, naročito na nivou lokalnih medija u kojima ima novinara na crnim listama institucija lokalne samouprave, zbog čega oni koriste insajdere da bi došli do vesti i relevantnih informacija.

Ta vrsta ignorisanja određene kategorije novinara iz medija koji se kritički odnose prema vlastima je izuzetno zastupljena, napomenula je Krstić i predočila da oni, uz to, trpe i pritiske koji uglavnom dolaze iz onlajn sveta.

Kako je naglasila, novinari su toliko izloženi pretnjama da su počeli to da normalizuju i smatraju sastavnim delom svog posla, što je nedopustivo i svakako nije u opisu novinarskog posla, a ni bilo kog drugog posla.

Ona smatra da se više ne sme dozvoliti normalizacija nasilja u bilo kojoj sferi, jer nas je to dovelo do toga da političari različitim agresivnim komunikacionim metodama neprekidno targetiraju novinare, medije, karikaturiste i glumce kritički nastrojene prema vlasti.

Krstić je precizirala da je na medijskoj sceni u Srbiji jasno vidljiva oštra podela na medije koji izveštavaju u interesu vlasti i onih koji su kritički nastrojeni.

Ta podela nije vidljiva samo u informativnom programu, već i u infotejment programima, poput jutarnjih programa, ilustrovala je ona i primetila da čak i kroz emisije zabavnog tipa možemo da vidimo da upliv politike politike postoji svuda.

Ukoliko govorimo o prvobitnom muku koji smo imali prilike da vidimo u programu Radiotelevizije Srbije (RTS), sada možemo videti izveštaje i lajv uključenja i sa protesta, ali u svemu tome je problematično što je vest da RTS ima vest o takvim dešavanjima, objašnjava Krstć.

Ona bi volela da vidi rezultate ankete koju je RTS sproveo krajem prošle godine, jer bi to jasno pokazalo šta građani misle o Javnom servisu, ali da tih rezultata nema, bez obzra na to što je rečeno da će biti predstavljeni početkom ove godine.

Javni servis je izuzetno značajna institucija u kojoj zapravo proteklih godina vidimo veliku političku instrumentalizaciju u strukturi programa i ogroman disbalans u predstavljanu političara koji su na vlasti i političara opozicije, zaključila je Krstić. (kraj) zvs/sv/dj

Share: