Antievropska politika

15:28 13. 08. 2020. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svetu ozbiljnog strateškog razmišljanja o naoružanju liči na "šibicara", pošto su mu dali "igračku" koja se zove Srbija i on se, “kao malo dete, igra sa njom kao sa zvečkom i razvaliće je kao dete zvečku“, izjavio je FoNetu novinar Slobodan Stupar.

 

 "U osećaju da je genije", Vučić kupuje od Kineza raketni sistem FK-3", rekao je Stupar u serijalu razgovora Agreman i konstatovao da "Amerikanci na to polude".

S druge strame, i "Rusi se iznerviraju ozbiljno, jer je obećao da će da kupi njihove rakete S-300", izjavio je on i konstatovao da je Vučić "probio sve rokove vezane za obećanje da će završiti priču o Kosovu".

Ovo sada je izuzetno iritantno za neke ljude u Evropi. Vučić se povezao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, što takođe iritira. Vodi spoljnu politiku koja je antievropska, ukazao je Stupar, navodeći da se Vučić "u vizuri Zapada pretvara u lošeg momka".

Sada ga mediji zovu lošim momkom. Kada i političari počnu da ga zovu lošim momkom, blizu je kvaka koju će pritisnuti i izaći iz Predsedništva Srbije, predvideo je Stupar.

On je ocenio da su evropske integracije "maska kojom Vučić brani dolazak i ostanak na vlasti" i predočio da Srbija nema jasno definisanu spoljnu politiku.

Mi smo mala zemlja i moramo da budemo uz nekoga. Ne možemo biti neutralni, moramo da se opredelimo. Mi bismo u Evropu, ali samo malo. Emocija nas vuče da budemo sa Rusima. Vučić bi da se vezuje za Kineze. Sve to deluje smešno, ali istovremeno i opasno, upozorio je Stupar.

Kada nas neko veliki pita "čiji ste vi", moramo da kažemo: "Mi smo Evropska unija ili mi smo sa Rusijom ili mi smo malo čudni, pa hoćemo sa Kinezima da budemo braća", ilustrovao je Stupar.

To što Vučić priča da smo sa svima super je prevarantska i šibicarska varijanta, koju svi napolju čitaju kao Bukvar, ocenio je on konstatovao da im je "malo smešno, malo gorko, a ponekad nas i žale".

Stupar je podsetio da je Srbija, dolaskom pre tri decenije na vlast Slobodana Miloševića, "vitlanjem kleronacionalnih organizacija, jakim nacionalizmom, malo i nacizmom, ratovima, ušla u fazu u kojoj nas obaveštavaju da je na Zapadu nekakva zavera, da svi žele zlo Srbima".

"To ne prestaje, a podtekst je da smo mi mali Rusi. Nećemo mi u tu Evropu", objasnio je Stupar, koji smatra da su za nas Zapad i Rumunja i Bugarska.

"Promenili su nam kartu sveta", rekao je on i ukazao da se Rusija, s druge strane, bavi svojim egzistencijalnim problemima.

Teško da mogu da naprave telefon, ali prave nadzvučne avione za bombardovanje i raketiranje i šlihtaju se sa Kinezima. To je imperija na zalasku, tvrdi Stupar.

Prema njegovom mišljenju, sve dok ne evropeizujemo Srbiju, dok u obrazovanju i crkvi ne raščistimo da li je Sveti Sava školska slava i da li ima ikakve veze sa školstvom, nećemo moći da nađemo svoje mesto.

Deca nam odlaze na Zapad, a ankete kažu da ništa gore od Zapada ne možemo da zamislimo, rekao je Stupar i postavio pitanje: "Zašto ta deca odlaze na Zapad, zašto mladi iz Rusije odlaze na Zapad, zašto se Rusija prazni?"

Kako je protumačio, spoljna politika Srbije je nejasna, jer Vučić hoće da vara sve druge i misli da oni to ne vide.

Ako si kandidat za EU, moraš spoljnu politiku da usaglasiš sa spoljnom politikom Brisela. Ne možeš da kažeš: "Bićemo članica EU pod našim uslovima. Bićemo članica EU, ali će spoljna politika biti naša subjektivna stvar". Napolju nas gledaju kao jedno zaostalo pleme, izjavio je Stupar. (Kraj) zvs/drp

Share: