Deca mnogo svesnija

15:35 11. 02. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Deca su sve više svesna opasnosti koje ih vrebaju na internetu, smatra ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja ističe da se u tom pogledu situacija znatno popravlja, zahvaljujući njihovoj boljoj informisanosti i spremnosti da se snađu u situacijama sa nepoznatim osobama, kao i boljem prikupljanju dokaza protiv pedofila.

Ona je FoNetu izjavila da su najčešće greške koje su deca pravila bile brisanje dokaza, mejlova i poruka, ali da sada znaju da treba da "skrinšotuju" takve materijale.

Danas smo svakako na mnogo većem stupnju razvoja, nego što smo bili pre pet ili šest godina, ocenila je Matić i naglasila da je tome doprinelo uspostavljanje Nacionalnog kontak centra za bezbednost dece na internetu.

Centar je, zahvaljujući Vladi Srbije, oformljen pre pet godina, podsetila je ona, ističući da su na bolju situaciju uticali i Zakon o informacionoj bezbednosti, značajan rad nevladinih organizacija, ali i međunarodnih organizacija, kao što je UNICEF.

Iako smatra da su danas deca mnogo svesnija, Matić ukazuje da i dalje postoje brojne opasnosti na internetu.

Medju njih je ubrojala i veliku opasnost od zavisnost od igrica, preveliku zavisnost od upotrebe interneta, kao i opasnost od nekontrolisanih sadržaja koje deca mogu da koriste.

Prema njenim rečima, Nacionalni kontakt centar je do sada primio više od 26.000 različitih poziva, mejlova, odnosno ukupne komunikacije sa korisnicima.

"Od toga je formirano više od 400 predmeta, koji su dalje procesuirani i vrlo smo zadovoljni načinom na koji smo uspostavili komunikaciju sa korisnicima", kazala je Matić.

U većini korisnici su odrasli, ali je Matić uverena da je značajna činjenica već i to što se toliko veliki broj građana javlja i traži pomoć Nacionalnog kontakt centra. (kraj) zvs/kt/dj

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: