Nevidljive političarke

16:16 30. 09. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Istraživanje "Izbori bez nasilja" pokazalo je da su političarke u Srbiji veoma malo zastupljene u medijima, tek oko 20 odsto, rekla je FoNetu profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov.

Istraživanje je obuhvatilo analizu pet štampanih dnevnih novina, Politiku, Danas, Alo, Večernje novosti i Informer, kao i tri televizije, Radioteleviziju Srbije, Pink i N1.

Iako sve više pišu o nasilju nad ženama, mediji ne prepoznaju političarke u kontekstu nasilja, ukazala je Milinkov u serijalu razgovora Stigma.

Nažalost, kako je ocenila, mi imamo vrlo specifičnu situaciju u medijima i podeljenu medijsku scenu, kojom dominiraju prorežimski mediji .

Oni predstavljaju žene koje su iz podobnih političkih stranaka, rekla je Milinkov i objasnila da je to taj minimum prostora koji se daje političarkama.

Kako je naglasila, u tim medijima su opozicione političarke jedva zastupljene, dok u drugim profesionalnim medijima izostaje dovoljna vidljivost problema rodne neravnopravnosti.

Članica programskog tima Akademije ženskog liderstva Marija Srdić napominje da je istraživanje podrazumevalo i prijavu nasilja tokom izbornog procesa.

Prema njenim rečima, nasilje su mogle da prijave kontrolorke, političarke sa izbornih lista ili biračice.

U situaciji opšteprisutnog nasilja nad ženama, bilo je očekivano da će se u kampanji, u kojoj su čak tri žene bile nositeljke izbornih lista, više govoriti o nasilju nad ženama, ali to nije bio slučaj, predočila je Srdić.

Prema njenim rečima, unutar istraživačkog tima detektovano je znatno više nasilja, nego što je prijavljeno.

Posle završetka izbora, prijavljeno je samo 16 slučajeva nasilja, precizirala je Srdić i zaključila da se uglavnom radi o fizičkom nasilju. (kraj) zvs/kt/dj

Share: