Diskriminatorni komentari

16:05 09. 10. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Članica Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice “Progovori” Selena Ribić rekla je FoNetu da joj od prihvatanja činjenice da ne može da ima svoje potomstvo teže pada diskriminacija okruženja, koja se svakodnevno nameće.

Prema njenoj oceni, najteže joj padaju reči da je “jalova” ili “nerotkinja”.

Kako je objasnila u serijalu razgovora Stigma, takvi "epiteti" uglavnom idu uz ženu.

Ribić ističe da se nije susretala sa diskriminacijom kada joj je 2020. godine dijagnostikovan rak jajnika i kada je morala da krene na hemioterapiju.

Njena borba protiv raka vodila se tokom pandemije korone, pa je imala još jednu prepreku dok se čitav svet borio protiv novog virusa.

Naglasila je da je početak bio težak, jer je njena bolest čuvana u krugu porodice.

“Nisam bila spremna da govorim o tome javno do skoro. Pričala sam o lečenju, o bolesti, o hemioterapiji, ali o menopauzi i neplodnosti nisam govorila”, rekla je Ribić.

Informacija o neplodnosti izazvala je diskriminaciju, najčešće od muškaraca, ukazala je ona i konstatovala da “ljudi često nemaju osećaj sa kim razgovaraju".

Kako je predočila, nisu ni svesni da svako od nas nosi neku priču iza sebe, koju možda javnost i ne zna, tako da se često susretala sa diskriminacijom, posebno od muškaraca.

"Nekoliko puta mi je, čak, rečeno da sam sjajna devojka, da bih sigurno bila odlična za brak, ali prosto taj muškarac želi da ima svoju decu i eto, šteta”, ukazala je Ribić.

Napomenula je da su neplodnost i ginekološki problemi velika stigma u Srbiji i “još su obgrljeni velom sramote”.

“Žene obično to kriju, tako da sam po prvi put osetila sramotu, koja nije izlazila iz mene, nego je društvo kriralo”, rekla je Ribić.

Takve diskriminatorne komentare primala je sa osećajem stida.

Ribić je istakla da je veoma značajna psihološka podrška stručnjaka kada do takve situacije dođe, kako bi osoba prihvatila svoje stanje i nosila se sa diskriminatornim komentarima.

“Moja draga prijateljica i spisateljica Olivera Olja Jelkić rekla je u jednom trenutku da ako je roditi dete smisao čoveka i života, zar to ne bi mogao svaki čovek? A s obzirom na to da to ne može svaki čovek, mora da je smisao života veći od toga”, naglasila je Ribić.

Ženama koje biju istu bitku kao ona, poručila je da moraju biti svesne da vrede. (kraj) zvs/kt/dj

Share: