Političari, oprez u izražavanju

13:13 19. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Advokatska komora Srbije osuđuje izjave potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića u kojima je advokate angažovane u krivičnom postupku u predmetu Jovanjica nazvao kriminalcima, delom kriminalne mreže i kriminalne hobotnice "koja želi da zataška slučaj Jovanjica, kako se ne bi došlo do stvarnih nalogodavaca".

"Ovakav istup jednog stranačkog funkcionera predstavlja neprihvatljiv i nepriličan atak na advokate branioce u ovom postupku i na advokatsku profesiju u celini. Pravne i etičke obaveze advokata zasnovane su na Ustavu, zakonu i drugim važećim propisima, međunarodnim pravnim aktima o advokaturi, statutu advokatske komore i Kodeksu profesionalne etike", saopštava AKS.

"Samo se u neslobodnim društvima od advokata očekuje da postupa u skladu s drugim 'višim interesima', a ne interesima svog klijenta", navodi AKS i poručuje da energično staje u odbranu svojih članova u konkretnom krivičnom postupku, tako i advokatske profesije kao časne i humane delatnosti, bez koje ne može da postoji pravni sistem i civilizovano društvo.

Advokatska komora poziva sve učesnike političkog života da svoj govor u javnom prostoru oslobode od uvreda i etiketa, kako bi bili primer građanima koje žele da predvode. (kraj) vip/nm

Share: