Za čistiji vazduh

16:12 19. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić, Davor Lukač

BEOGRAD - Gradonačelnik Zoran Radojičić i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici otvorili su u Beogradu Evropsku nedelju mobilnosti, tokom koje se promoviše pešačenje, vožnja biciklom i trotinetom umesto korišćenja automobila, čime se doprinosi smanjenju zagađenja i zaštiti prirode.

Gradonačelnik kaže da je važno građanima objasniti šta znači mobilnost i "zelena hijerarhija", da pešačenje i bicikli imaju prioritet, a posle toga javni gradski prevoz.

"U Beogradu sa 1,7 miliona stanovnika ima 650 000 automobila. Ako želimo da popravimo kvalitet života, većina automobila mora da ode u muzej automobila, da ostanu samo oni koji malo zagađuju životnu sredinu", poručuje gradonačelnik.

On ističe da grad mora da promeni infrastrukturu, a svi građani svoje navike da bi se promovisali alternativni načini prevoza i dolaska i odlaska na posao.

Šef Delegacije EU je naglasio da je vizija i ambicija Evropske nedelje mobilnosti da Evropa do 2050. godine bude bez emisije ugljenika, i da zato svaki građanin, privrednik i svaki segment društva treba da rade u tom cilju.

"Moto inicijative je 'nula emisije za sve', da ne koristimo automobile, nego alternativne vidove prevoza. Kvalitet vazduha izuzetno utiče na naše zdravlje i živote", konstatovao je Sem Fabrici i podsetio da se to pokazalo tokom pandemije korona virusa, kada su svi uvideli koliko smo ranjivi, i kao pojedinci i kao društvo. (kraj) vip/dal/nm

 

Share: