Ne kršiti prava lekara!

14:07 21. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zatražilo je danas od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se hitno prekine kršenje prava lekara, da u radnom odnosu ostanu svi mladi lekari koji su zaposleni tokom vanrednog stanja i da se smene vršioci dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar i KBC Zvezdara, saopštio je UPK.

U dopisu upućenom Lončaru UPK istakao je da je pored epidemije kovid-19 u Srbiji u toku i "epidemija kršenja prava lekara, urušavanja dostojanstva lekara i, posledično navedenom, epidemija dalje degradacije sistema javnog zdravlja".

"Verujte, dobijamo neprestane pozive od brojnih asocijacija i sindikata koji su zgroženi trenutnim postupcima pojedinih direktora zdravstvenih ustanova. Duboko smo uvereni da vama lično velika većina ovakvih postupanja i nije poznata, a verujte, velika većina tih direktora koristi vaše ime kako bi svoje postupke opravdavali", poručio je UPK Lončaru.

Prema oceni UPK, "ogromno nezadovoljatvo" bi moglo "nekako" da se sanira samo u slučaj da nagomilani problemi u sistemu javnog zdravlja odmah počnu da se rešavaju.

Zbog toga UPK traži hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, ubeđeni da Lončar, "kao odgovoran čovek" prihvata činjenicu da se "ogroman broj lekara" okupio oko inicijative UPK i da je od izuzetnog značaja da ih Lončar prihvati kao relevantnog sagovornika. (kraj) vbr/bdb/dpv

Share: