Dokumentacija u Patrijaršiji

14:00 22. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Student Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konserevaciju Marko Žarkov u čiju je otmicu, prema njegovim tvrdnjama, umešan patrijarhov vikarni episkop Stefan Šarić, dokumentaciju u vezi s otmicom ostavio je na pisarnici Patrijaršije, nakon što nije uspeo da dobije prijem kod patrijarha.

Ta dokumentacija, objasnio je Žarkov, obuhvata sve što ima o ovom slučaju, kao i izveštaj policijske istrage, "gde se u nekoliko navrata pominje vladika Stefan Šarić kao osoba zbog koje su ga otela dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i jedan civil".

Žarkov ističe da njegova namera nije da osramoti Crkvu, "jer veruje da u Crkvi postoji dosta snage da se izbori sa lošim stvarima da ih osude i da se ograde od ljudi koji zlo čine".

On kaže da je 1. juna patrijarhu dostavio detaljan opis događaja i njegov izveštaj koji je patrijarh "lično zahtevao od njega preko svog kancelara Praščevića".

Kasnije je Žarkov saznao da slučaj vladike Stefana nije ni došao do patrijarha i da je patrijarh izjavio da nema informacije o otmici "i da ne veruje da bi vladika tako nešto mogao da uradi".

Žarkov veruje će Crkva kroz unutrašnje, kanonski uređene sisteme, sankcionisati problem i "izvući se čistog obraza iz svega ovoga".

Navodi i da se obratio Sinodu SPC-a, ali da mu je đakon Momčilović jasno naznačio da on, kao običan crkveni klirik tuži rang iznad sebe, odnosno vladiku, i da proces protiv vladike može da pokrene jedino neki drugi vladika.

Žarkov je spreman da se pred Crkvenim sudom suoči s episkopom Šarićem.

Kako nije uspeo da dobije prijem kod patrijarha, dokumentaciju koju poseduje ostavio je na pisarnici Patrijaršije. (kraj) bdb/nm

Share: