Pritisci ne utiču na moj rad!

15:31 03. 10. 2020. FoNet/Blic

BEOGRAD - Povodom kritika u javnosti da je u ilegali, republički javni tužilac Zagorka Dolovac kaže da se čini da deo javnosti ne razume Ustavom i zakonom određenu ulogu Republičkog javnog tužilaštva i republičkog javnog tužioca, kao i celokupan javnotužilački sistem. "Ukoliko razume, a postavljaju ovakva pitanja, onda se može zaključiti da se radi o političkoj kampanji protiv javnog tužilaštva u celini koja za cilj ima diskreditaciju svih javnih tužilaca i zamenika, osim onih koji su po volji kritičara", rekla je Zagorka Dolovac.

"Ukoliko razume, a postavljaju ovakva pitanja, onda se može zaključiti da se radi o političkoj kampanji protiv javnog tužilaštva u celini koja za cilj ima diskreditaciju svih javnih tužilaca i zamenika, osim onih koji su po volji kritičara", kaže Dolovac za "Blic".

Na pitanje da li je bilo nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva u slučajevima Savamala, Zoran Babić i smrt na naplatnoj rampi, Jovanjica, zatim ministra Stefanovića i "Krušika", nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu... odgovara da Republičko javno tužilaštvo ne postupa u prvom stepenu, odnosno da se ne bavi neposrednim gonjenjem mogućih počinilaca, već da to rade nadležna tužilaštva.

Na pitanje za postupanje u slučajevima prekomerne upotrebe policijske sile tokom julskih protesta, Dolovac odgovara da je tada deo demonstranata upotrebio silu protiv državnih institucija i policije.

"Policija je reagovala u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira. Da li je bilo prekoračenja upotrebe sile, a što bi predstavljalo krivično delo, to će biti utvrđeno kroz postupke koji se vode", najavljuje Dolovac.

Za "Blic" je govorila i o brutalnom nasilju u Novom Sadu, nesporazumima na relaciji MUP –Tužilaštvo, odnosno da li je ono trebalo da reaguje.

"To je još jedna od ciljanih neistina u negativnoj kampanji koja se vodi. S obzirom na to da se radi o predmetu iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, prva reakcija pripada njima, a zatim Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu", objašnjava Zagorka Dolovac.

Posle decenije na istoj funkciji, u kojoj se promenilo nekoliko vlasti, tvrdi da se, Bez obzira ko je na vlasti, uvek trudila da svoj posao obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom, "što važi i za sva javna tužilaštva u Srbiji".

O međusobnim grubim optužbama političara, koji jedni druge "smeštaju" u zatvore, napominje da javna tužilaštva ne postupaju po glasinama.

"Javno tužilaštvo ne postupa na osnovu glasina, već na osnovu dokaza. Politički život može biti izuzetno živopisan, ali nije na javnom tužilaštvu da isti reguliše", zaključuje Dolovac.

Kada je reč o suzbijanju korupcije, sigurna je da ne postoje tužilački predmeti u kojima nije preduzeta nijedna tužilačka radnja, odnosno da nema predmeta koji se čuvaju u tužilačkim fiokama.

Kaže da trpi političke pritiske, kroz postupke nekih političara koji su navedeni kroz pitanja, kao i kroz izveštavanje dela medija, posebno u vezi s događajima koji su tim političarima interesantni zbog njihovih ciljeva, ali da ti pritisci ne utiču na njen rad. (kraj) nm

Share: