Patrijarh odlikovao ministra

23:56 03. 10. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

KURŠUMLIJA - Patrijarh srpski Irinej uručio je ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću Orden Svetog Save drugog stepena, za doprinos obnovi Crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, prilikom svečanosti osvećenja zvona i novoobnovljene severne kule crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Кuršumliji.

Patrijarh Irinej je istakao da se to odlikovanje dodeljuje najvišim predstavnicima crkve i države i zahvalio ministru Vukosavljeviću na svemu što je do sada učinio za svetinje srpske duhovnosti i kulture.

"Velika je radost okupiti se oko ovog hrama danas, i to je znak da se Srbija vraća sebi, svojoj duhovnosti, onome na čemu počivamo, što je velika nada za naš narod", izjavio je patrijarh Irinej povodom osveštenja zvona manastira Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca.

Vladan Vukosavljević je rekao da je ovo veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, za Ministarstvo kulture i informisanja, kao i za Grad Кuršumliju i ceo kraj.

"S ponosom možemo da kažemo da je velika svetinja ovog naroda, prva zadužbina Stefana Nemanje, najzad obnovljena", poručio je ministar i dodao da su razlozi zbog kojih se na obnovu čekalo toliko dugo mnogobrojni, i pripadaju i osobenostima epoha i našim naravima, kao i pojedincima i grupama koji su propustili da to urade. (kraj) sv/nm

Share: