RGZ traži pomoć Vlade

15:23 10. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) pozdravlja odluku Ministarstva pravde da se premijerka Ana Brnabić obavesti o velikom problemu koji postoji u Katastru nepokretnosti, a posledica je pogrešne primene zakona koja je dovela do toga da do sada 24 366 građana ne može da upiše imovinu u katastar!

"Nadamo se da će posredovanjem Vlade Srbije u rešavanju nesporazuma u komunikaciji i tumačenju zakona sa Javno-beležničkom komorom i Ministarstvom pravde dovesti do toga da se ovaj gorući problem za građane reši", navodi RGZ.

Kako se ističe, RGZ svakog meseca izveštava nadležne državne organe o broju odbačenih predmeta koji su im stigli preko notarskih kancelarija, a 1. jula je upućen dopis Javno-beležničkoj komori Srbije u kome je ukazano na najčešće greške i nepravilnosti koje su dovele do tako velikog broja odbačenih predmeta.

Veliku pravnu nesigurnost kod građana, ukazuje RGZ, stvara i overa kupoprodajnih ugovora kod notara koji se odnose na nepokretnosti koje nisu konačno upisane u katastar, što za posledicu može da ima da kupac iz takvog ugovora ne stekne svojinu i ne bude upisan kao vlasnik,ukoliko rešenje o upisu njegovog pravnog prethodnika - prodavca bude poništeno u postupku po eventualno izjavljenoj žalbi druge strane. (kraj) lj/dal/nm

Share: