Obespravljene profesije

16:42 15. 12. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Zaposleni u zdravstvu, prosvetni i industrijski radnici, samostalni i umetnici koji rade u javnom sektoru, kao i frilenseri - svi su se tokom pandemije suočili sa ograničavanjem radnih prava, a posebno kada je reč o garanciji bezbednosti i zdravlja na radu, rečeno je danas na konferenciji Rad i zaposlenost - šta nas čeka u 2021. godini.

Predsednik Samostalnog sindikata u kompaniji Jura Predrag Stojanović ispričao je da su zaposleni u pogonu te fabrike u Leskovcu na početku pandemije bili prepušteni sami sebi, čak i kada su prijavljivali da se ne primenjuju mere zaštite.

"Inspekcija je bila na strani poslodavca, pa su im radnici bili ostavljeni na milost i nemilost", ocenio je Stojanović, uz opasku da je stekao utisak da velike strane kompanije "ne vole" sindikate, kao i da se ponašaju "kao gazde u našoj državi, koje mogu da rade šta hoće".

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić je, govoreći na panelu 'Ugrožene profesije, osujećena prava' o položaju zdravstvenih radnika, ukazao na to da su značajne povišice zarada koje je Vlada odobrila ovom sektoru, ali da je i dalje činjenica da je plata medicinske sestre niža od prosečne zarade u Srbiji.

"To najbolje govori u kakvom stanju je zdravstvo", ocenio je Savić.

Kada je reč o zaposlenima u kulturi, savetnica za javne politike u oblasti slobode medija, razvoja kulture i zaštite kulturnih prava Fondacije Centar za demokratiju Vesna Marjanović citirala je istraživanje Ujedinjenih nacija, da je pandemija imala razarajući efekat na kulturni i kreativni sektor, i da je ugrozila egzistenciju onih koji se bave kulturom.

Skrenula je pažnju na to da su mnogi samostalni umetnici izbijanje epidemije dočekali sa dugovima za poreze i doprinose zbog ranije neažurnosti lokalnih samouprava koje za njih te prinadležnosti plaćaju, da bi potom i Vlada "zaboravila" na njih u takozvanom prvom paketu pomoći.

"Tek kada su se umetnička udruženja pobunila, odluka je promenjena i oni su dobili pomoć, ali su poreski dugovi i dalje ostali, iako je ovo bila prilika da se i taj problem reši", naglasila je Marjanović. (kraj) lj/mr/dpv

Share: