Povrede prava građana

17:09 26. 12. 2020. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je ta institucija u 2019. godini primila više od 3.200 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava, kao i da su dominantne pritužbe na kršenje prava u ekonomsko-imovinskoj oblasti, oblasti dobre uprave, socijalnih i kulturnih prava.

"Pritužbe građana se najvećim delom odnose na povredu prava na zaštitu imovine, prava na dobijanje odluka u zakonskom roku, kao i prava na poštovanje najboljih interesa deteta“, rekao je Pašalić obrazlažući izveštaj za 2019. godinu u Skupštini Srbije.

On je naveo da je Odeljenje za hitno postupanje u 2019. godini postupalo u 281 predmetu koje je trebalo bez odlaganja rešavati, a reč je o predmetima kada je postojala pretpostavka da pritužnicima preti opasnost po život ili zdravlje.

Pašalić je istakao da je u 2019. godini institucija Zaštitnika građana posebnu pažnju posvetila pitanjima koja se tiču prava deteta i u toj oblasti su razmotrena 223 predmeta i upućene 43 preporuke organima uprave koji su postupili po njima.

Ombudsman je kazao i da je aktivno učestvovao u rešavanju slučajeva nestalih beba iz porodilišta u Srbiji. (kraj) is/lč/dpv

Share: