Društvo

U Beogradu sahranjen Davorin Darko Ribnikar, unuk osnivača dnevnog lista Politika Vladislava Ribnikara

Preminuo Darko Ribnikar

23. 01. 2021. 15:45 | FoNet

BEOGRAD - Na beogradskom Novom groblju u petak je sahranjen novinar u penziji Davorin Darko Ribnikar, unuk Vladislava Ribnikara, osnivača dnevnog lista Politika, saopštila je danas porodica Ribnikar.

Njegov ispraćaj obavljen je u krugu najuže porodice i nekoliko prijatelja, po njegovoj želji bez izgovorene reči, samo uz nekoliko pesama koje su voleli on i njegova supruga Ljiljana.

Darko Ribnikar rođen je 5. marta 1939. godine u Beogradu gde je, na Topčiderskom brdu, završio osnovnu školu Mešovitu desetu gimnaziju.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta, pre roka, a ima i diplomu Prinstonovog Univerziteta za medjunarodne odnose Vudro Vilson.

U Politici se zaposlio sa 23 godine i proveo u njoj punih 45 godina. Novinarsku karijeru je započeo u beogradskoj i unutrašnjoj rubrici, da bi potom ušao u društvo veterana Politikinih dopisnika iz inostranstva Miroslava Radojčića, Aleksandra Nenadovića, Đuke Julijusa i drugih.

Darko Ribnikar bio je dopisnik Politike iz Kaira, Pariza i Njujorka.

Bio je jedini od pet Ribnikara koji su radili u Politici, a koji je bio i njen glavni urednik i direktor, istovremeno. Za vreme njegovog mandata Politika je počela da izlazi u boji i obeležila je svoju stogodišnjicu.

Kako se navodi u saopštenju porodice, Darko Ribnikar jedini je glavni urednik i direktor Politike, koja je po tome jedinstvena među renomiranim listovima, koji će na kraju 45 godina provedenih u toj kući biti otpušten kao tehnološki višak, bez isplaćene otpremnine.

Davorin Darko Ribnikar jedan je od retkih u Politici koji je nosilac tri njene nagrade. Dobitnik je i Nagrade za životno delo Međunarodnog festivala reportaže i medija, Odrena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom i Ordena predsednika Rumunije koji mu je uručen 2003. godine.

Protiv lista Politika i izdavača Politike Novine i Magazini, podseća se u saopštenju, više od 13 godina vodio je sudski spor zbog povrede moralnih prava autora zato što je i Politika, suprotno sporazumu koji je 12. marta 1997. godine potpisan sa potomcima Vladislava Ribnikara, izmenila glavu lista i sa naslovne strane sklonila imena osnivača i direktora lista iz porodice Ribnikar.

Ribnikar je dobio na ovaj spor, Vrhovni Kasacioni sud Srbije je novembra 2020. godine svojim Rešenjem definitivno odbacio sve pokušaje Politike da izbegne izvršenje ove presude, što je Darko Ribnikar saznao samo koji dan pre svoje iznenadne smrti.

Politika ovo još nije izvršila, a nije ispunjena ni poslednja želja Darka Ribnikara da njegovom ispraćaju ne prisustvuje bilo ko iz lista Politika, uprkos trudu njegove supruge i porodice, napominje se u saopštenju porodice.

Darko Ribnikar je iza sebe ostavio troje unučadi i dvojicu sinova, poznatog hirurga Vladislava i Darka koji živi u Parizu.

Darko Ribnikar svoj poslednji veliki intervju za list opštine Savski Venac autorizovao je sredinom januara 2021. (kraj) def/dpv

Share: