Sretenjska akademija

12:14 15. 02. 2021. FoNet | Branko Vučković

KRAGUJEVAC - Dan državnosti Srbije u Kragujevcu se obeležava nizom svečanih manifestacija, u znak sećanja na Sretenje 1835. godine, kada je na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu usvojen prvi ustav savremene Srbije i odigrana prva pozorišna predstava u zemlji.

U okviru Sretenjske akademije, u Staroj skupštini izveden je dramski prikaz "Zaveštanje", po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Najstarije pozorište u Srbiji, Knjaževsko-srpski teatar, danas obeležava svoj dan predstavom "Generali ili srodstvo po oružju", po tekstu Borislava Pekića, u režiji Marka Misirače.

Ove godine statueta Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, pripala je profesoru i reditelju Svetozaru Rapajiću, a prsten s likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos njegovom razvoju, afirmaciji i ugledu u zemlji i inostranstvu rediteljki Anđelki Nikolić.

Godišnja nagrada Teatra pripala je glumcu Čedomiru Štajnu, a nagrade za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u prošloj godini Miloradu Maksimoviću i Bobanu Uroševiću.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je na svečanosti da nas Sretenje obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije.

"Moramo, obavezali smo se i precima, a i deci da negujemo slobodu i demokratiju kao jedine temelje naše države", izjavila je ministarka Obradović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić podsetio je na značaj donošenja tzv. Sretenjskog ustava i očuvanje baštine koju su nam ostavili preci. (kraj) vip/bv/nm

Share: