Pustite novinare da rade

23:35 17. 02. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) večeras je, reagujući na onemogućavanje ekipi Radio-televizije Srbije da izveštava sa Kosova, pozvalo predstavnike vlasti i nadležne insititucije u Prištini da omoguće novinarima da nesmetano rade svoj posao.

Ma prelazu Jarinje je danas održan protest novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, zbog trodnevnog zadržavanja ekipe RTS na tom prelazu, podseća NUNS, navodeći da se, prema rečima reportera redakcije KoSSev, okupilo dvadesetak medijskih radnika sa Kosova i Metohije, dajući podršku kolegama.

"Još uvek se čeka na odgovor kosovskih institucija o tome šta je razlog zadržavanja", ističe NUNS.

Novinarka koja predvodi ekipu RTS Svetlana Vukmirović tvrdi da i dalje nemaju objašnjenje zašto su zadržani, navodi NUNS, prenoseći njenu izjavu da je "unazad dve godine više puta zaustavljana i zadržavana na pola sata do sat, bez ikakvog obrazloženja, te da je ovo prvi put da ovako dugo čekaju, ali i da se provere na punktu tiču isključivo nje".

"Ipak, već tri dana se niko od zvaničnika ne oglašava, uprkos tome što je pisano ministru spoljnih poslova Ben Saljihu i portparolu policije Bajramu Krasnićiju", ističe NUNS. (kraj) vip/dpv

Share: