O pritiscima na medije u martu

16:44 19. 02. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su na današnjem sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara izneli probleme pritisaka na novinare i primere koji su se desili od početka ove godine, a kako je saopšteno, dogovoreno je da će se o tim slučajevima detaljnije razgovarati na sledećem sastanku Radne grupe u martu.

U saopštenju dostavljenom iz Ministarstva kutlure i informisanja, navodi se i da će se Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara sastati sa predsednicom Vlade i potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja u petak 26. februara.

Na današnjem redovnom sastanku Radne grupe uvojen Pravilnik o njenom radu.

Branko Stamenković predstavnik Republičkog javnog tužilaštva, upoznao je članove Radne grupe da je u toku januara ove godine u javnim tužilaštvima formirano 12 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava ili izveštaja o mogućim krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obavljaju.

Deset predmeta je aktivno i postupak je u toku, a u dva predmeta je doneta odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju. (kraj) lj/dpv

Share: